top of page

Glutensiz beslenmek hayatımı nasıl etkiledi?

Güncelleme tarihi: 4 Şub 2022

Glutensiz beslenmek sağlıklı mıdır? Glutensiz beslenmek söz konusu olduğunda akla ilk gelen soru çölyak hastası değil isen glutensiz beslenmenin sağlıklı olup olmadığı oluyor. Ben de sizlerle glutensiz beslenme ile ilgili yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum.



Glutensiz beslenmeye başladığım dönem annem bir şeylerden mahrum kaldığımı düşünüp doktora gitmem gerektiğini söylüyordu. Ben de ısrarlarına dayanamayıp doktora gittim ve doktor ile konuştuğum zaman çölyak hastası olmasam bile glutensiz beslendiğimde kendimi daha iyi hissediyorsam buna devam etmemin hiçbir eksiklik yaratmayacağını belirtti. Hatta bazı doktor arkadaşlarının da sağlıklı olduğu için glutensiz beslenmeyi tercih ettiğini ancak kendisinin yapamadığını da söylemişti.


Çölyak hastası olmanın dışında aslında gluten hassasiyeti/duyarlılığının olması gibi bir durum söz konusu, ki ben kesinlikle gluten duyarlılığımın olduğuna inanıyorum. Peki, glutensiz beslenmeye başladıktan sonra hayatımda neler değişti?

  • Glutensiz beslenmeye başladıktan sonra oldukça sık migren problemi yaşayan hatta bazen bu sebeple çok fazla acile gitmek durumunda kalan ben artık sadece regl döneminde hafif bir baş ağrısı problemi yaşar oldum. Migren yüzünden en son ne zaman acile gittiğimi hatırlamıyorum bile artık.

  • Sindirim problemlerim, karnımda yaşadığım şişlikleri artık yaşamaz oldum.

  • Kilo verdim ve yüzümdeki şiş ifade de değişti.

  • Glutensiz beslenmeden önce sabahları çok yorgun uyanırken hatta uyanamazken artık kendimi sabahları daha dinç hisseder oldum.


Yukarıda yazdıklarım çok da uzun bir liste olmayabilir ancak hayat kalitemi gerçekten çok olumlu yönde etkiledi. Sizler de glutensiz beslenmeyi denemek istiyorsanız glutensiz bir beslenme düzenini belli bir süre deneyip sizin üzerinizde yarattığı etkileri gözlemleyip kendiniz karar verebilirsiniz diye düşünüyorum.


Okuduğum kadarıyla yediğimiz gluten içeren bir şey olduğunda bunu vücudumuzdan atmamız 3 ayı almaktaymış. Ama glutensiz beslenmeyi denemeye başlarsanız kısa sürede etkilerini fark edeceğinize inanıyorum.


Hayatın her alanında farkındalığın çok önemli olduğuna inananlardanım, vücut farkındalığı da bunlardan birisi. Dediğim gibi glutensiz beslenmeyi deneyip kararı kendiniz verebilirsiniz. (Tabiki teşhisi konulmuş olan çölyak hastası olmayanlar için bunu yazıyorum :))


Bir sonraki postumda glutensiz beslenme ile ilgili güvenilir kaynaklardaki bazı bilgileri paylaşacağım.


Sağlıklı ve mutlu kalın


ESpasta






22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

bottom of page